Ocet winny ze strony www.bee.pl to znany dodatek do potraw: jest elementem sosów sałatkowych (biały ocet winny), gulaszów oraz przypraw do mięs (czerwony ocet winny). Ocet winny nadaje potrawom niepowtarzalnego kwaśnego smaku i zapachu. Poza tym ma również silne wartości lecznicze. Ocet winny był lubiany ze względu na własne wartości już w starożytności. Stosowano go do przyrządzania żywności, przechowywania mięs, natomiast w postaci napoju – do gaszenia pragnienia. Spełniał także funkcję antybiotyku oraz środka odkażającego.

Jak powstaje ocet winny?

Ocet winny jest efektem zgnilizny białych czy czerwonych gron, jaki występuje w dwóch etapach. Pierwszy to tzw. zgnilizna alkoholowa – w jej trakcie zamknięty w owocach (czy dodany) cukier, w warunkach beztlenowych, zmienia się w alkohol. W następnym kroku powstały alkohol zamienia się w kwas octowy, jakiego zgęszczenie przeważnie zamyka się w rozdziale od 2 do 11% oraz zależy od ilości cukru w owocach oraz długości przebiegu fermentacji. Im dłużej trwa produkcja, tym gotowa substancja będzie posiadała większe natężenie oraz ostrzejszy smak.

Ocet winny – wartości lecznicze

W większości wypadków traktujemy ocet tylko jako dodatek do dań czy zaprawę do marynowania grzybów lub warzyw. Mało kto, wie jak ważne wartości dla prawidłowego działania własnego systemu ma ocet. Przede wszystkim odnajdziemy w nim ogromne zawartości witamin oraz elementów mineralnych dzięki czemu dostarczymy do systemu wielu niezbędnych mu składników. Ocet winny rozrzedzony z wodą oraz cukrem może stanowić odpowiednie antidotum po zakrapianej imprezie. Wszelkiego typu napoje z octem to ratunek dla naszej wątroby oraz układu trawiennego. Ocet nie jedynie oddziałuje na wzmocnienie mechanizmów trawiennych, jednak także pomaga zmniejszyć symptomy schorzeń połączonych z trawieniem.

Ocet winny wykorzystanie

Ocet winny ma inne wykorzystanie w kuchni, zależnie od własnego odcienia. Oraz tak: biały ocet winny jest delikatniejszy w smaku, natomiast stosuje się go przede wszystkim do surówek oraz sosów, natomiast czerwony ocet winny, o intensywniejszym smaku, podkreśla często smak mięs, chociażby cielęciny, jagnięciny lub wołowiny. Desery, gdy gustujemy w tychże nie na słodko, natomiast na ostro, również można uzupełnić octem winnym (białym lub czerwonym), przykładowo desery na podstawie galaretki, np. agrestowej czy porzeczkowej.

Ocet winny możemy wykorzystywać nie jedynie jako dodatek do żywności, jednak także na zewnętrzne części ciała. Kompres ze szmatki zmoczonej w wodzie oraz skropionej winnym octem (lepiej dobrać tenże biały bowiem nie zanieczyści ściereczki), pomaga na bóle głowy. Słaby płyn hydrologiczny octu winnego ze względu na wartości antyseptyczne poprawia stan skóry oraz jest odpowiednim środkiem czyszczącym niewielkie rany czy uszkodzenia wierzchnich powierzchni skóry.

>Zdjęcie utworzone przez KamranAydinov - pl.freepik.com